Tuesday, October 20, 2009

Dua Cerita

Assalamualaikum.Ada 2 cerita yang saya rasa bernilai untuk dikongsi untuk posting kali ini.

Cerita pertama berkenaan seorang hamba Allah yang dikenali sebagai Pak Usop.Allahyarham telah menyahut panggilan ilahi pada 10 malam terakhir ramadhan tahun ini.Beliau bukanlah seorang yang terkenal di mata masyarakat,bukanlah orang yang hebat bersyarah atau tinggi melangit ilmunya tetapi beliau seorang yg banyak khidmat untuk agama dan cukup dikenali oleh para daie(karkun) lama yang telah memulakan usaha agama di Malaysia sejak 70-80an.

Pertama kali saya melihat beliau di Masjid Sri Petaling.Tiada apa yang menarik pada beliau dan pakaiannya sama seperti karkun lain.Apa yang buat saya tertarik,setiap kali bayan(ceramah) Pak Usop akan duduk di barisan paling hadapan dan dekat dengan pembayan(penceramah).Apabila pembayan bercerita tentang syurga dan nikmatnya,beliau akan tersenyum sehinggakan bahu beliau terangkat angkat sambil mengangkat tangan berdoa.Apabila pembayan bercerita tentang neraka dan azabnya,beliau akan menangis sehingga bahunya terangkat angkat sambil mengangkat tangan berdoa. Apabila keperluan agama dibentangkan(iaitu keluar 4 bulan negara jauh), beliaulah yang pertama sekali akan bangun dan memberi nama.Begitu yakin dengan janji Allah..

Laporan dari Hj Ayub,karkun lama dari mahallah saya.Walaupun beliau merupakan orang kampung,tidak tahu berbahasa Inggeris dan tidak pandai berceramah,Allah telah hantar beliau ke seluruh dunia melalui usaha dakwah ila Allah.Semasa di England,beliau hanya tahu berkata;"No dakwah,No Islam,Get out".Dengan asbab yakin Allah s.w.t berkuasa,mahkluk tiada kuasa,yang beri hidayah adalah Allah,beliau telah mengislamkan ramai orang-orang di sana.

Pernah suatu ketika Pak Usop diinterview dan tidak terpilih untuk mengerjakan haji di Mekah.Beliau menangis dan berdoa.Dengan kuasa Allah,beliau akhirnya dipilih pada hari itu juga.Begitu tinggi keyakinan beliau kepada Allah s.w.t. dan tidak berharap kepada makhluk.

Walaupun Pak Usop kelihatan tidak berharta,tetapi Allah s.w.t telah permudahkan urusan rezeki beliau.Pernah semasa Haji Ayub berkhidmat di Masjid Sri Petaling,setiap hari Pak Usop datang kepadanya dan menghulurkan wang kertas 300usd-500usd untuk diinfaqkan dan berkata;"Allah bagi".

Beliau cuma seorang pemotong rumput dan pada waktu malam beliau akan mengambil upah memisahkan cili dari tangkainya lebih kurang 3 guni sehari. Upah bagi 1 guni ialah RM3.00 .3 guni bermakna upahnya ialah RM9.00 ringgit.Apabila diberitahu oleh seseorang bahawa upah yang diberi tidak berbaloi dengan masa yang diambil.
Kata beliau," Pada saya upahnya bukanlah keutamaan kerana setiap kali memisahkan cili saya dapat habiskan satu zikir kepada Allah. Jadi dengan kerja ini saya dapat berzikir kepada Allah sebanyak 3 guni cili pada satu malam." Allahu Akbar...

Sekarang di mana lagi kita nak cari orang seperti ini yang tidak terkenal,tinggi mujahadahnya dan banyak khidmatnya untuk agama?Semoga Allah terima Pak Usop.


Cerita kedua.Semasa usaha ini baru sampai di Malaysia,keadaan orang Islam sangat daif.Daifnya bukan kerana kemiskinan,tetapi kerana tiada kefahaman agama dan kurangnya amal ibadat sehinggakan yang bergelar alimah(ustazah) malu untuk memakai tudung.Boleh dikatakan masjid-masjid dan surau-surau di pedalaman sangat menyedihkan kerana tiada seruan azan dan tiada seorang pun jemaah untuk mengerjakan solat fardhu 5 waktu.Masjid-masjid ini malah menjadi tempat tinggal binatang dan tidak terjaga.Jadi karkun-karkun baru pada masa itu pun bermujahadah keluar ke jalan Allah s.w.t ke masjid-masjid dan surau-surau di seluruh Malaysia untuk jumpa saudara Islam dan sebarkan kalimah Laila ha illallah,ajak manusia untuk taat perintah Allah dan ikut sunnah nabi s.a.w dan membetulkan salah faham bahawa harta,masa dan diri kita adalah milik Allah s.w.t.Pada masa itu setiap karkun akan bawa alat-alat pembersih seperti penyapu dan mop kerana banyak tahi-tahi binatang seperti lembu dan kambing yang perlu dibersihkan.

Di awal usaha ini berjalan,Allah uji karkun-karkun ini dengan berbagai-bagai dugaan.Mereka dianggap sebagai pengamal ajaran sesat,dikejar dengan parang.Malah ada jemaah yang diacukan dengan senapang patah semasa ziarah dari rumah ke rumah.Ijtimak(perhimpunan) pertama yang diadakan di Terengganu pada tahun 80an dapat mengumpulkan hanya 50 000 orang sahaja tidak seperti perhimpunan baru-baru ini yang dapat menghimpunkan lebih kurang setengah juta jemaah.Pada masa itu Hadraji(amir kepada jutaan jemaah iman dan amal seluruh dunia) disekat di lapangan terbang dan disusahkan untuk masuk ke Malaysia sehingga menimbulkan kemarahan elders.Tetapi,asbab kepada mujahadah dan susah payah yang dirasai,Allah telah bangunkan usaha ini dan sebarkan hidayah ke seluruh dunia.Sehingga ke hari ini telah ramai manusia yang jauh dari agama telah pun menerima Islam di utara,timur,barat dan selatan dunia.Beratus-ratus masjid telah dibina di barat atas asbab pengorbanan mereka sebarkan dakwah illallah di sana.Masjid-masjid dan surau telah kembali hidup walaupun tiada 5 amalan masjid nabawi di zaman Rasulullah s.a.w dan para sahabat r.ahum.(Dakwah ila Allah,taklim wa taklum,zikir,khidmat,khuruj fisabilillah)

Kini,apabila suasana telah berubah,manusia kembali jauh daripada agama.Usaha dakwah telah diambil ringan.Dakwah cara nabi dianggap tidak lagi sesuai dengan peredaran zaman.Setelah diperbesar dan dicantikkan,masjid-masjid dan surau-surau hanya dibuka bermula subuh sehingga isyak sahaja.AJK-AJK dilantik untuk menjaga hal ehwal masjid dan mengunci surau.Kini karkun yang datang untuk iktikaf bukan sahaja tidak diberi nusrah namun dipandang serong.Malah ada yang dihalau dan dimaki.Inikah balasan kepada mereka yang bermujahadah,tinggalkan keselesaan hidup dan menebalkan muka hanya untuk membesarkan Allah,membantu kita untuk mengajak jiran-jiran kita untuk solat di rumah Allah dan mengimarahkan rumah Allah?Inikah balasan bagi mereka yang dahulunya membuka masjid-masjid dan surau-surau yang menjadi tempat tinggal binatang?

Kepada rakan seusaha : Sekiranya anda malu untuk bagi salam dari rumah ke rumah hanya untuk bercakap tentang kebesaran Allah s.w.t,sekiranya anda malu untuk membaca kitab taklim setiap hari selepas solat di hadapan jemaah,sekiranya anda malu untuk memberikan bayan(ceramah) untuk mengajak manusia taat perintah Allah dan ikut 100% sunnah nabi s.a.w dan sekiranya anda malu untuk keluar di jalan Allah s.w.t,ingatlah hadis qudsi ini :)

"Semasa pintu syurga dibuka kelak akan ada segolongan manusia yang akan masuk syurga berbondong-bondong tanpa dihisab sehinggakan malaikat penjaga syurga tidak dapat menahan mereka daripada masuk ke syurga.Malaikat penjaga syurga tidak dapat menghalang golongan ini memasuki syurga sebagaimana kita tidak dapat menghalang kemasukan burung-burung ke dalam rumah apabila membuka jendela di waktu pagi.Allah s.w.t berfirman;"Biarlah golongan itu masuk ke syurga,Aku malu untuk menghisab mereka hari ini,kerana di dunia dulu mereka golongan yang memalukan dirinya sendiri keranaKu".

Semoga Allah mengampuni dosa kita semua.

Sila lihat;

2 comments:

nadiahchem said...

assalamualaikum akhi
hm..bagus betul cerita arwah pak usop tu. banyak iktibar yang boleh diambil daripadanya. semoga Allah terima segala amalnya.

abu amar said...

salam..

Pak Usop yang saya tahu.. banyak khidmat di Sri Petaling... .. seorang dari ribuan karkun lama sudah tiada... moga Allah tempatkan beliau di makam para kekasih Allah...