Sunday, February 22, 2009

Masjid Ilyas,Masjid Markaz London 2012

Ada berita baik buat semua umat Islam,khabar tentang akan berdirinya sebuah Masjid Ilyas (sempena nama pengasas usaha dakwah seluruh dunia,Syeikhul hadith Maulana Muhammad Ilyas Kandhelvi)di Abbey Mills di atas tanah seluas 7.3 hektar berdekatan kompleks stadium Olimpiade di kawasan Stratford, West Ham, London Timur pada 2012. Masjid tersebut lebih popular dengan nama “Markaz London”.

Masjid ini direncanakan mampu menampung 12 ribu orang, bahkan untuk event-event tertentu, misalnya ijtima’ Eropah, masjid ini mampu menampung hingga 70 ribu orang jamaah.


Selain masjid, komplek ini juga akan dilengkapi dengan aula yang dapat digunakan untuk berbagai keperluan, perpustakaan, taman dan sekolah yang mampu menampung 500 siswa.


InsyaAllah masjid ini akan menjadi masjid terbesar di Inggeris, bahkan di Eropah. Masjid ini juga disiapkan untuk menjadi markaz tabligh Eropah, menjadi semacam “hub” untuk jamaah-jamaah yang datang dan transit ke Inggeris atau wilayah Eropah lainnya.


Di masjid lama yang sudah ada di tempat tersebut, jumlah jamaah yang hadir pada setiap malam markaz yang diadakan di setiap malam Jum’at sekitar 3.500 orang.


Di London sendiri, populasi penduduk muslim juga cukup besar. Di kota ini terdapat sekitar 625 ribu muslim daripada sekitar 7.5 juta penduduk, ini bererti setiap 1 dari 12 penduduk London adalah muslim. Statistik lain bahkan menyebutkan bahwa jumlah penduduk muslim di London mencapai 1,3 juta jiwa atau 17 % dari jumlah penduduk London. Di kawasan-kawasan tertentu bahkan jumlah penduduk muslimnya ada yang mencapai 90 %. Jumlah tersebut diyakini akan semakin bertambah di masa-masa yang akan datang.


InsyaAllah, salah satu pendorong meningkatnya jumlah pemeluk Islam ini adalah asbab usaha dakwah yang dijalankan secara terus menerus dan tak kenal lelah, siang malam, 24 jam dalam sehari, 7 hari dalam seminggu, 30 hari dalam sebulan dan 365 dalam setahun.


Dengan asbab usaha ini, jumlah mereka yang beralih keyakinan ke Islam juga terus bertambah dari hari ke hari, banyak di antaranya yang berasal dari kalangan bangsawan dan profesional. Di samping itu, angka kelahiran di kalangan penduduk muslim rata-rata juga lebih tinggi berbanding angka kelahiran di kalangan komuniti lainnya.


Saat ini, London merupakan kota yang mempunyai masjid paling banyak dibanding kota-kota lain di Eropa. Dengan keadaan seperti ini orang sering menyebut London dengan “Londonistan”, untuk menggambarkan betapa London dari hari ke hari semakin bersuasana dan bercitarasa “Islam”.


Dalam sejarahnya, masjid pertama kali didirikan di Inggris sekitar 80 tahun yang lalu. Perkembangan jumlah masjid dari tahun ke tahun cukup luar biasa, saat ini jumlah masjid di seluruh Inggeris mencapai lebih dari 1000 buah, banyak diantaranya bekas gereja Anglikan yang sudah lama tidak digunakan lagi sebagai tempat ibadah.


Mudah-mudahan, suatu saat Allah SWT menghantarkan kita ke Markaz London ini, juga ke markaz-markaz yang lainnya, untuk ikut serta memikirkan bagaimana agama ini dapat tersebar di seluruh alam. Insyaallah


P/S:Marilah umat Islam semua kembali kepada ajaran Islam sebenar mengikut sunnah nabi dan para sahabat.Umat Ini hanya dapat ditarbiah seperti usaha nabi S.A.W dan para sahabat.Teringat pesan abg idzwan satu waktu dulu,Tanpa kita usaha ini tetap akan berkembang ke seluruh alam.Kita sahaja yang akan tertinggal daripada rahmat Allah.

No comments: