Sunday, February 15, 2009

Report Jemaah Palestine

Report Jemaah Palestine

Salam,
Segala puji bagi Allah yang telah memudahkan jemaah-jemaah dari Palestine sepanjang berada di Surau BBI.Pagi ini mereka berpindah ke Mahallah En. Fadhli,staff MMU kampus Melaka di Surau Al-Raudhah di Padang Temu.Semoga Allah membalas jasa En Fadhli kerana memberi khidmat transportation kepada jemaah-jemaah untuk ke sana.

Pada malam hari sebelumnya Mr Halim datang berkunjung ke Surau BBI untuk berjumpa sendiri dengan rakan-rakan jemaah yg sama panjang janggutnya(merepek pula).Beliau membawa beberapa keping dinar emas untuk dpromote kepada jemaah-jemaah tersebut supaya dapat memperkenalkannya kepada rakyat-rakyat Palestine.Balasan positif diberikan.Mr Halim,Amir jemaah dan beberapa orang student UTEM menghabiskan malam itu dengar penerangan Mr Halim mengenai keadaan sebenar ekonomi dunia.

Sebelum bertolak ke Masjid Al-Raudhah,jemaah baru yang terdiri lebih daripada 10 orang student Arab MMU dari Yemen,Sudan,Iraq,Mesir,Palestine dan 3 orang student UTEM telah berjaya dibentuk.Mereka diberi taklimat(bayan) hidayat oleh Syeikh Ibrahim.Ismail menjadi penterjemah bahasa Melayu bagi kami.Kelihatan En Fadhli dan bilal Kashfi turut sama menyertai mesyuarat tersebut.

Kami tiba di Masjid Al-Raudhah sejurus masuk waktu solat zohor.Selepas solat jemaah tempatan telah sediakan makan tengahari.Saya berkongsi talam dengan Bilal Kashfi dan salah seorang daripada jemaah Palestine.

Alhamdulillah ukhwah antara kami semakin erat apabila tiba malam hari.Salah seorang student dari Palestine,Hamid membawa makanan ringan untuk kami semua makan sambil berbincang.Banyak soalan-soalan yang dapat kami ajukan kepada jemaah-jemaah ini tentang keadaan sebenar yang berlaku di Palestine.

Niat untuk iktikaf lagi bersama mereka terpaksa dibatalkan kerana seorang rakan dari KL yang bertandang di rumah meminta utk menghantarnya ke Melaka Sentral.Tak mengapa,Allah S.W.T janjikan mereka yang membatalkan niat untuk iktikaf di Masjid untuk membantu saudaranya,pahala 10 tahun ibadah iktikaf,InsyaAllah.

akan dikemaskini..

Perkara yang kita perlu tahu tentang usaha


Di Palestine
  • Di Palestine ramai rakyat Palestine yang telah keluar berdakwah di dalam dan luar negara untuk tarik nusrah Allah S.W.T
  • Terdapat 7 markas dakwah di Palestine.
  • 1 markas di Gazaa telah dibom oleh tentera Zionis tetapi tiada siapa yang terkorban kerana semua baru sahaja keluar berdakwah pada waktu itu.
  • Mereka yang tidak cukup wang untuk keluar negara,keluar berjalan di dalam Palestine dan bermujadaha dengan hanya makan ranting-ranting kayu.Semoga Allah melihat pengorbanan mereka.
Di Israel
  • Di Israel terdapat 3 buah markas dakwah yang bergerak aktif.
  • Pada tahun ini lebih daripada 1500 jemaah berjaya dikeluarkan untuk berdakwah.
  • Wanita Islam di Israel semuanya menutup aurat mengikut sunnah dari kepala sehingga ke kaki.
  • Sehingga kini ramai bangsa yahudi telah memeluk agama Islam di Israel asbab amalan pendakwah yang kuat di sana.Alhamdulillah.

1 comment:

Anak Pendang Sekeluarga said...

Salam ziarah....minta muzakarah di blog saya...dan sila add my blog...